Ook rustiger voor Openbaar Ministerie

Foto: Archief DvhN ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft minder werk aan de nasleep van de jaarwisseling in vergelijking met een jaar eerder. De politie leverde 276 mensen aan wegens een misdrijf, zo bleek vrijdag uit een eerste inventarisatie die bij alle parketten van het OM is gehouden. Vorig jaar waren dit er nog 377.

Bij de meeste zaken gaat het om geweld, onderverdeeld in 86 zaken van geweld tegen personen met een publieke taak, 97 keer geweld tegen overige personen en 73 maal geweld tegen goederen. In de overige twintig zaken gaat het om 'andersoortige feiten', zoals bijvoorbeeld vuurwerkzaken.

Een aantal zaken zijn al behandeld. In dertig gevallen is het afgedaan met een geldboete en in 27 zaken volgde een taakstraf. Zeventien zaken zijn geseponeerd, in de meeste gevallen bij gebrek aan bewijs. 45 mensen zijn met een dagvaarding weggestuurd. Dat betekent dat zij zich op een later moment bij de rechter moeten verantwoorden.

Eenvoudig

Zaken die juridisch gezien eenvoudig van aard zijn en dus weinig onderzoek vergen, worden binnen drie dagen voor de supersnelrechter gebracht. Dit keer gaat dat om acht personen. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan bijvoorbeeld gooien met vuurwerk of vernieling en geweld tegen personen met een publieke functie. Die acht mensen zitten vast tot hun zitting is. De supersnelrechtzittingen zijn maandag bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Midden-Nederland.

Tijdens de zaken die met de jaarwisseling te maken hebben, hanteert het OM een verzwaringsfactor van 75 procent. Als het gaat om agressie tegen hulpverleners geldt een verzwaringsfactor van 200 procent.

Nieuws

Meest gelezen

menu