Ook vrouwen 'opgeroepen' voor dienstplicht

Ook vrouwen 'opgeroepen' voor dienstplicht ANP

De militaire dienstplicht gaat ook voor vrouwen gelden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat de wet aanpassen, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer. Het voorstel heeft verder weinig praktische gevolgen; de opkomstplicht is deze week precies twintig jaar geleden opgeschort.

Hennis verandert de wet op verzoek van PvdA en D66. Het is een symbolische stap, maar het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. In het najaar stuurt de minister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Het betekent wel dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. Herinvoering van de dienstplicht maakt trouwens ook geen kans in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid is hiertegen.

Beroepsleger

Vrouwen zijn al meer dan zeventig jaar actief in de krijgsmacht. Er zijn op dit moment 3.689 vrouwen militair tegenover 38.004 mannen. Sinds eind jaren zeventig kunnen ze ook officier worden. Toen werd de Koninklijke Militaire Academie (KMA) opengesteld voor vrouwen. Hennis is de eerste vrouw die het ministerie ging leiden.

Aan de dienstplicht kwam in 1996 de facto een einde door de opschorting. Sindsdien kent ons land een beroepsleger. De dienstplicht werd in 1814 ingevoerd door koning Willem I.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu