Op zoek naar schone energie. Stroomopwekkende vlieger van bedenker Wubbo Ockels kan 150 huishoudens van stroom voorzien

Aangedreven door de wind trekt een enorme vlieger een lijn van 300 meter uit en kan zo 150 huishoudens van stroom voorzien.

De vlieger van Kitepower lijkt op een surfkite, maar is erg groot - twintig meter breed en in het midden vier meter hoog. Door de trekkracht van de vlieger kan energie opgewerkt worden.

De vlieger van Kitepower lijkt op een surfkite, maar is erg groot - twintig meter breed en in het midden vier meter hoog. Door de trekkracht van de vlieger kan energie opgewerkt worden. Foto: Kitepower

De vlieger van Kitepower lijkt op die van een kitesurfer. Dezelfde vorm, dezelfde opgeblazen ribben. Maar deze vlieger heeft een oppervlakte van zestig vierkante meter in plaats van tien. De werkplaats van Kitepower, in een voormalige kabelfabriek in Delft, bestaat uit een grote loods en kleinere ruimtes met daarboven kantoren. De vlieger staat rechtop, liggend zou hij een kwart van de loods bezetten – hij is twintig meter breed en in het midden vier meter hoog. Van dichtbij valt op dat hij gemaakt is van zeildoek, dat dikker is dan vliegerdoek. Hij heeft ook meer lijntjes dan een surfkite. De vlieger moet 5.000 kilo trekkracht aankunnen, vandaar.

Hoe meer kracht, hoe meer energie