Oppositie windt zich op over fout minister

Oppositie windt zich op over fout minister ANP

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer winden zich woensdagochtend op over een fout in een brief van justitieminister Ard van der Steur van dinsdag. De minister meldde ten onrechte dat de Amerikaanse FBI Nederland had gewaarschuwd over de aanslagplegers Ibrahim en Khalid El Bakraoui. Dat bleek woensdag de New York Police Department te zijn geweest. Inhoudelijk gaat het wel om hetzelfde bericht.

,,Nederland rekent in deze onzekere tijden met gruwelijke aanslagen op de overheid en op betrouwbare informatie, zodat we gerustgesteld kunnen worden. Het is pijnlijk en verontrustend dat we daarin keer op keer teleurgesteld worden'', reageerde Alexander Pechtold van D66 op het nieuws.

,,Wat een geklungel weer'', vindt PVV-leider Geert Wilders. SP-leider Emile Roemer wijst erop dat het kabinet ,,met speels gemak op fouten van België en Turkije wijst, maar dat steeds weer blijkt dat het zelf de zaken niet op orde heeft. Hoe meer vragen we stellen, hoe groter de onduidelijkheid. Kunnen mensen erop vertrouwen dat dit kabinet nog in control is als het gaat om de aanpak van terreur? Ik heb daar grote bedenkingen bij.''

Sybrand Buma van het CDA klaagt: ,,De minister heeft in schriftelijke antwoorden en in het debat met grote stelligheid zaken beweerd die achteraf weer niet blijken te kloppen. Dit is buitengewoon amateuristisch. Nederland moet ervan uit kunnen gaan dat de minister die over veiligheid gaat op z'n minst weet met wie zijn organisatie gesproken heeft. Het debat is dus niet voor niets afgebroken gisteren. Er staan nog veel vragen open, eerst moeten nu alle feiten boven tafel.'' Het is de bedoeling dat het debat dat dinsdagavond werd afgebroken volgende week verder gaat.

Gert-Jan Segers(ChristenUnie) stelt: ,,In de strijd tegen het grote kwaad van het jihadisme komt het er op aan dat overheid en veiligheidsdiensten op de toppen van hun kunnen presteren. Dat is nu nog niet het geval. Informatie-uitwisseling deugt niet en de internationale samenwerking is onder de maat. Dat is pijnlijk en ontoelaatbaar.''

Nieuws

Meest gelezen

menu