Oranjevrouwen ten onder tegen Noorwegen

Oranjevrouwen ten onder tegen Noorwegen ANP

De Nederlandse voetbalsters moeten woensdag vol aan de bak als ze zich voor de Olympische Spelen willen plaatsen. Oranje verloor zaterdag de tweede groepswedstrijd op het kwalificatietoernooi van Noorwegen (4-1) en moet over vier dagen Zweden kloppen om nog een kans op Rio te maken.

De 'Leeuwinnen' waren het toernooi eerder deze week goed begonnen met een zege op Zwitserland (4-3) maar tegen de ervaren Noorse vrouwen had de equipe van bondscoach Arjan van der Laan het een stuk moeilijker. Kort voor de aftrap kreeg Oranje nog eens een tegenvaller te verwerken, omdat Sherida Spitse afhaakte. Haar fraaie traptechniek werd node gemist.

Voor de Noorse vrouwen telde na de eerdere nederlaag tegen Zweden (1-0) alleen de zege. Zij begonnen dan ook sterker op het Rotterdamse Kasteel, waar met name de rappe Caroline Hansen gevaarlijk was. Zij stuitte echter twee keer op keepster Sari van Veenendaal. De Nederlandse doelvrouw van Arsenal was na een half uur wel kansloos, nadat Emilie Haavi vrij mocht binnen tikken: 1-0.

Zijnet

Ondanks het Noorse overwicht had Vivianne Miedema er na een uur 1-1 van moeten maken. De spits van Bayern München schoot in kansrijke positie in het zijnet. Die misser werd door de Noorsen hard gestraft, want een minuut later stond het 2-0. Op het moment dat Kelly Zeeman geblesseerd op de grond lag, buitte Maren Mjelde het numerieke overwicht uit. De aanvoerster trof raak uit een rebound.

Oranje toonde echter veerkracht en in de 67e minuut bracht Manon Melis de spanning terug in het duel. Zij bleef na een lange bal van Zeeman koel voor de Noorse keepster en schoot de 2-1 binnen. Het had weinig gescheeld of het was direct 2-2. Miedema trof met een gekruld schot van afstand echter de paal. Nederland zette ook daarna aan voor de gelijkmaker, maar de goal viel na slordig uitverdedigen aan de andere kant. Ada Hegerberg schoot de bal onder Van Veenendaal door: 3-1. Zij maakte vlak voor tijd ook nog 4-1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu