Oud-militair gepakt om doden IS-strijders

Oud-militair gepakt om doden IS-strijders ANP

Een 47-jarige oud-militair is in Arnhem opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

De man werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Het OM laat weten dat Nederlandse strijders tegen IS gewoon onder het Nederlands strafrecht vallen. Daarom kunnen ze worden vervolgd als ze misdrijven plegen.

Wet

De Nederlandse wet geeftafgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdedigingburgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. ,,Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.''

De ex-militair heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. ,,Deze militie is onder mensenrechtenorganisaties niet onomstreden'', concludeert het OM. ,,Volgens Amnesty International is de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu