'Gedoe-vergoeding' voor mensen met bevingsschade

Overlastvergoeding bij schade gaswinning ANP

Mensen met erkende schade door de gaswinning in Groningen kunnen een overlastvergoeding van 250 euro krijgen. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen heeft dit bepaald. Aanvragen kan per direct.

De inwoners krijgen de overlastvergoeding voor bijkomende kosten en al het gedoe bij de schadeafwikkeling. ,,Mensen moeten bijvoorbeeld thuis blijven voor een schade-opname'', zegt woordvoerder Jouke Schaafsma.

De vergoeding kan vanaf woensdag worden aangevraagd en staat los van de schadeafwikkeling. Om in aanmerking te komen moet wel eerst zijn vastgesteld dat de schade is veroorzaakt door aardbevingen.

250 of 500 euro vergoeding

Bij minder dan 10.000 euro mijnbouwschade bedraagt de overlastvergoeding 250 euro, bij schades van meer dan 10.000 euro is dat het dubbele.

Voor iedereen?

De Commissie Mijnbouwschade zegt alleen uit te kunnen keren aan gevallen waar de commissie over mag besluiten. Schaafsma: ,,Dat is iedereen die na 31 maart 2017 schade heeft gemeld bij het Centrum Veilig Wonen en mensen die nu nog schades melden.

In totaal liggen er bij de commissie 16.000 meldingen. Iets meer dan 70 van de meldingen zijn beoordeeld. ,,Die mensen kunnen een overlastvergoeding krijgen. Ze moeten hem wel zelf aanvragen.''

Stuwmeer

De afwikkeling gaat ongetwijfeld tijd kosten? ,,Die 16.000 is een behoorlijk stuwmeer. Daar moeten we doorheen'', zegt de woordvoerder.

Mensen die in aanmerking komen worden daarop gewezen door de commissie. De bedoeling is al die 16.000 mensen op de hoogte brengen van de mogelijkheid voor een overlastvergoeding.

Voor de nieuwe meldingen werkt het in de nabije toekomst makkelijker. Mensen die over enkele weken schade melden kunnen via een vernieuwd schadeformulier meteen een beroep doen op de vergoeding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu