Overstap naar nieuw stelsel legt extra druk op pensioenen: zo staat jouw fonds er voor

De paaseieren liggen al in de winkel, maar zoals het gezegde luidt: eet die nog niet op Goede Vrijdag. Dat geldt ook voor pensioenfondsen. Ze hebben in 2022 flink kunnen uitdelen door de pensioenen van deelnemers te indexeren, maar het wordt dit jaar een stuk spannender. „De grootste stress”, meent actuaris Agnes Joseph van Achmea, „is of de koopkracht kan worden bijgehouden. En die stress ligt vooral bij de deelnemers.”

Er verandert van alles onder de Wet toekomst pensioenen, waardoor er ook voor de pensioengerechtigden weer flink wat valt bij te lezen en leren.

Er verandert van alles onder de Wet toekomst pensioenen, waardoor er ook voor de pensioengerechtigden weer flink wat valt bij te lezen en leren. Foto: 123RF

In 2022 zag dat er nog anders uit, toen de ene indexatie op de andere volgde: sommige fondsen deelden zelfs meer dan tien procent uit. Volgens Joseph gaven pensioenfondsen hiermee meteen het signaal af dat het goed is om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel, de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp). „Want fondsen die invaren, mogen gebruikmaken van de aangepaste rekenregels en dus indexeren bij een dekkingsgraad met de ondergrens van 105 in plaats van 110 procent.”

Fondsen onder druk

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's