Particulieren krijgen alle opruimkosten drugsafval vergoed

Particulieren krijgen alle opruimkosten drugsafval vergoed ANP

Particulieren bij wie drugsafval op hun grond is gedumpt, krijgen voortaan alle kosten van het opruimen vergoed. Gemeenten krijgen de helft van de directe opruimkosten terugbetaald. Dat staat in een nieuwe regeling die justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Er komt één landelijk loket waar gedupeerden terechtkunnen voor de compensatie.

Sinds 2015 werd hooguit de helft van de kosten van het opruimen betaald door de overheid, aan zowel particuliere grondeigenaren als lagere overheden. Vooral voor particulieren betekende dat nog steeds een grote schadepost terwijl ze niets kunnen doen aan de dumping door de drugscriminelen. Vooral boeren vinden nogal eens gifvaten in en langs hun weilanden.

Vorig jaar kondigde de minister al aan dat hij tot en met 2024 jaarlijks 1 miljoen euro zou vrijmaken om grondeigenaren tegemoet te komen die geconfronteerd worden met drugsafval. Het gaat om stoffen die overblijven van het chemische productieproces en gevaarlijk zijn voor mens en natuur. Grapperhaus zou die regeling nog verder uitwerken. De provincies gaan nu de regeling opzetten, die volgend jaar ingaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu