'Passagiers van cruiseschip Zaandam zo snel mogelijk naar huis'

'Passagiers van cruiseschip Zaandam zo snel mogelijk naar huis' ANP

Passagiers aan boord van het cruiseschip Zaandam die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te mogen reizen, vliegen na aankomst in Fort Lauderdale zo snel mogelijk naar huis. Dat gebeurt grotendeels met chartervluchten. Dit staat in de verklaring van rederij Holland America Line. Aan boord bevinden zich negentien Nederlanders.

De ongeveer 45 passagiers met milde ziekteverschijnselen blijven in isolatie aan boord totdat ze zijn hersteld en mogen reizen van de Amerikaanse autoriteiten. Er zijn ook bijna tien coronapatiënten aan boord die onmiddellijke zorg nodig hebben, zij kunnen worden behandeld door medische teams zodra het schip mag aanmeren in Florida. De Miami Herald meldde dat de schepen mogelijk donderdag vanaf 19.00 uur onze tijd aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale. De autoriteiten in Florida zijn er huiverig voor, maar president Trump heeft gezegd dat de opvarenden geholpen moeten worden.

Het is nog niet duidelijk tot welke categorie de Nederlandse opvarenden behoren. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er woensdag geen contact is geweest met de groep Nederlanders, omdat het schip zich op volle zee bevindt. De Nederlandse ambassade verleent de Nederlanders bijstand.

Overleden

Aan boord van de Zaandam zijn vorige week vier opvarenden overleden, onder wie een Nederlander. President Trump maakte woensdag bekend dat hij Amerikanen, Canadezen en de Britten zal evacueren. De Zaandam en het assisterende cruiseschip Rotterdam verwachten donderdagochtend te arriveren in Amerikaanse wateren en zullen dan wachten op toestemming om verder te varen.

Buitenlandse Zaken laat donderdagmiddag weten contact te onderhouden met Europese landen over de mogelijkheden om samen te werken bij de repatriëring van passagiers uit de EU. Ook heeft de Nederlandse ambassade contact met de Amerikaanse autoriteiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu