Paus kust voeten van vluchtelingen

Paus kust voeten van vluchtelingen ANP

Paus Franciscus heeft donderdag de voeten van twaalf vluchtelingen gewassen en gekust, waaronder die van drie moslimmannen. Tijdens het ritueel veroordeelde hij wapenfabrikanten als medeverantwoordelijk voor de aanslagen in Brussel door islamitische militanten, die zeker 31 mensen het leven kostte.

Hij maakte zijn opmerking bij het traditionele pre-Pasenritueel waarbij hij de voeten van twaalf mensen wast en kust om Jezus' gebaar van nederigheid naar de apostelen te herdenken, op de avond voordat hij volgens de Bijbel werd gekruisigd.

,,Ieder van ons, moslims, hindoes, katholieken, kopten, evangelisten, kinderen van dezelfde God, die in vrede willen leven, zijn geïntegreerd'', zei hij bij een opvangplaats voor vluchtelingen die politiek asiel zoeken, ten noorden van Rome. ,,Drie dagen geleden was er een gebaar van oorlog, van vernietiging, in een stad in Europa door mensen die niet in vrede willen leven'', zei hij. ,,Achter dat gebaar zitten wapenfabrikanten, wapensmokkelaars, die bloed willen, geen vrede, die oorlog willen, geen broederschap'', aldus de paus.

Voordat Franciscus paus werd, werd de ceremonie gehouden in de Sint Pieters-basiliek of een andere basiliek in Rome, met alleen katholieke mannen, meestal priesters. Maar na zijn verkiezing in 2013 hield hij vol aan de traditie die hij als aartsbisschop in Buenos Aires was begonnen. Ook vrouwen en niet-katholieken konden toen deelnemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu