Peiling EenVandaag: meerderheid voor Biden, vrees voor Trump

Peiling EenVandaag: meerderheid voor Biden, vrees voor Trump ANP

Zeven op de tien mensen in een peiling van EenVandaag hopen dat Joe Biden president van Amerika wordt. Toch verwachten meer mensen dat Trump de verkiezingen wint.

Het programma deed op maandag en dinsdag, vlak voor de Amerikaanse verkiezingen, een peiling onder 26.000 leden van het eigen Opiniepanel. Van hen hoopt 21 procent dat Donald Trump herkozen wordt. De voornaamste steun voor de huidige president komt van huidige PVV- en FVD-aanhangers, die zien dat de economie is gegroeid en Trump de belangen van Amerikanen voorop stelt.

De meeste panelleden (70 procent) kiezen dus voor Biden, hoewel hij met de veelgehoorde toelichting "Alles beter dan Trump" ook niet de gedroomde kandidaat lijkt. De panelleden omschrijven Biden als 'rustig', 'sociaal' en 'ervaren', maar ook als 'saai', 'oud' en 'seniel'. Trump krijg voornamelijk de omschrijving 'leugenaar', 'narcist', 'onbetrouwbaar' en 'gevaarlijk'.

De verwachting over de verkiezingsuitslag ligt beduidend anders dan de eigen stemvoorkeur. Hoewel een vijfde op de huidige president zou stemmen, denkt 41 procent van de ondervraagden dat Trump herkozen wordt. Een kwart weet niet welke kant het opgaat en 34 procent denkt dat Biden wint.

Woensdag rond 05.00 uur Nederlandse tijd worden de eerste uitslagen verwacht. Toch kan het nog een aantal dagen duren voordat de definitieve uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten bekend is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu