Peiling: Rutte meest geschikte premier

Peiling: Rutte meest geschikte premier ANP

Mark Rutte wordt gezien als de meest geschikte premier van Nederland. Dat is de uitkomst van een onderzoek van televisieprogramma EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel.

Bij de ondervraging kozen vier op de tien (39 procent) deelnemers voor Rutte. Op de tweede plek staat Wopke Hoekstra: een kwart (26 procent) van de deelnemers denkt dat hij een goede premier zou zijn. Sigrid Kaag van D66 staat daar net onder met 23 procent. Ook Pieter Omtzigt, al zei die zelf het premierschap niet te ambiëren, wordt door 23 procent premierwaardig geacht. Hugo de Jonge moet partijgenoten Hoekstra en Omtzigt voor laten gaan. De lijsttrekker van het CDA moet het doen met 17 procent, vrijwel op gelijke hoogte met Lodewijk Asscher en Klaas Dijkhoff (beiden 16 procent).

In de eerste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag na het zomerreces wint de PVV drie zetels. De partij staat nu op 18. De partij van Geert Wilders, die afgelopen maand opriep tot een structurele loonsverhoging voor zorgpersoneel, is daarmee virtueel de tweede partij van het land.

Bij de VVD, die nog altijd ruim aan kop staat, zet juist de dalende trend door. De partij verliest voor de derde maand op rij en staat nu op 37 zetels, twee minder dan bij de vorige peiling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu