Peiling: 'Terreur Europa niet te voorkomen'

Peiling: 'Terreur Europa niet te voorkomen' ANP

Ongeveer driekwart van de Nederlanders denkt dat terrorisme in Europa niet is te voorkomen, wat er ook wordt gedaan. Van de kiezers denkt 68 procent dat de kans nu (vrij) groot is dat ook Nederland te maken krijgt met een aanslag. Dat was na 'Parijs' 56 procent. Een en ander blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Ongeveer de helft zegt zich nu minder veilig te voelen dan voorheen, op plekken waar veel mensen zijn. De Hond noemt het opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen PVV-kiezers en de kiezers van PvdA en GroenLinks. 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen. Van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent.

Bijna 65 procent is voor het invoeren van grenscontroles zoals het was voordat 'Schengen' er kwam. Van PvdA, GroenLinks en D66 is 25 procent voor, en van PVV 95 procent. Bij de VVD-kiezers is 58 procent voor.

Na de aanslagen in Brussel is de PVV twee zetels gestegen en staat nu weer op 39. SP en D66 dalen er eentje. D66 komt op dertien, de laagste score sinds vlak na de verkiezingen van 2012.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu