Pgb-systeem moet snel op de schop

Illustratie: Flos Vingerhoets

Het systeem achter de persoonsgebonden budgetten (pgb's) werkt voor geen meter en moet snel op de schop.

Ook een verbeterproject bij de Sociale Verzekeringsbank is gedoemd te mislukken, zo concludeert een geheim conceptadvies van de ICT-baas van het rijk.

De conclusies van het BIT, een bureau dat automatiseringsprojecten onder de loep neemt, zijn hard. De wijze waarop de Sociale Verzekeringsbank, gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid de verwerking van de zorgbudgetten nu met elkaar hebben geregeld, deugt niet.

'Huidige plan schiet ernstig tekort'

,,In onze ogen moet er zo snel mogelijk een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten'', constateert ICT-topambtenaar Hans Wanders.

Ook een ICT-project van de Sociale Verzekeringsbank, bedoeld om het betalingssysteem achter de pgb's te vervangen en zo de dienstverlening te verbeteren, wordt gekraakt. ,,Het BIT acht de kans klein dat dit project in de huidige opzet slaagt, omdat het voorgestelde plan ernstig tekortschiet.”

Het project is volgens het bureau te optimistisch ingeschat en onvoldoende doordacht. Bovendien is de financiering onduidelijk.

Klap in gezicht

De conclusies zijn een klap in het gezicht van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die verantwoordelijk is voor de huidige opzet. De bewindsman werd begin vorig jaar geconfronteerd met de computerproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank. Hierdoor kregen duizenden zorgverleners niet, te veel of te weinig pgb-geld binnen.

Onder politieke druk stampte Van Rijn het verbeterproject uit de grond. Hij krijgt van Wanders het advies om nu ‘een sterke opdrachtgever' aan te stellen om de systeemfouten in de pgb-verwerking te repareren.

'Dit systeem gaat zo niet vliegen'

CDA-Kamerlid Mona Keijzer volgt de ICT-problemen rondom de pgb's nauwgezet. ,,Ik zeg al lang: dit systeem gaat zo niet vliegen. Er moet worden nagedacht of en hoe de betalingstaak weggehaald kan worden bij de Sociale Verzekeringsbank.”

Ook Van Rijns PvdA-collega staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wordt getroffen: de Sociale Verzekeringsbank valt onder haar verantwoordelijkheid. Klijnsma moet een ‘ervaren, kritische en onafhankelijke' adviseur aanstellen, zo luidt de aanbeveling.

Nieuws

Meest gelezen

menu