Ploumen praat met organisaties over Lesbos

Ploumen praat met organisaties over Lesbos ANP

Het kabinet gaat in gesprek met hulporganisaties over hun vertrek van de Griekse eilanden. Het gaat om de Unhcr, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en Save the Children. Ze zijn tegen de opsluiting van vluchtelingen in detentiecentra.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) overlegt donderdag met Save the Children, zei ze na de ministerraad. ,,Ik wil graag horen wat hun bezwaren zijn en wat wij kunnen doen.'' Volgens haar leveren de organisaties bijzonder waardevol werk op de eilanden.

Maar ze wijst er ook op dat de afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt, moeten worden nagekomen. Save the Children overweegt juridische stappen tegen de Europese Unie omdat het internationale verdragen niet zou respecteren.

De EU en Turkije kwamen vorige week overeen om de vluchtelingenstroom aan te pakken. Alle vluchtelingen die Griekenland illegaal bereiken worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil laat de EU voor elke teruggekeerde migrant een Syrische vluchteling uit een Turks kamp overkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu