Politie: over hele linie minder incidenten

Politie: over hele linie minder incidenten ANP

In vrijwel alle opzichten is de jaarwisseling rustiger verlopen dan vorig jaar. De politie meldt vrijdag dat er minder incidenten en aanhoudingen waren. Het geweld tegen politieambtenaren kromp met 9 procent (van 78 naar 59). Het aantal vuurwerkincidenten daalde opvallend. Wel waren er meer branden, maar er waren wel minder brandstichtingen dan een jaar eerder.

Het aantal incidenten daalde volgens de politie met 8 procent: van 8218 vorig jaar naar 7566 nu. Er waren 17 procent minder aanhoudingen tijdens de jaarwisseling. Naast het geweld tegen politieambtenaren nam ook het verbale geweld richting agenten af, met bijna een kwart. De politie hoefde deze jaarwisseling 15 procent minder assistentie aan andere instanties te verlenen in vergelijking met vorig jaar.

Branden en ontploffingen namen wel toe, met 21 procent (van 1285 naar 1558). Met een afname van 7 procent was er dit jaar minder vaak sprake van brandstichting. Het aantal vuurwerkincidenten nam met 21 procent af. Met 1169 meldingen is er sprake van een stijging (3 procent) van het aantal (zware) mishandelingen en bedreigingen.

Het gaat om een voorlopig overzicht. Dat overzicht is nu sneller te geven dan voorgaande jaren vanwege verbeterde systematiek, zo meldt de politie. Woensdag volgt een geactualiseerd en definitief overzicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu