'Politiemol' blijft in voorarrest

'Politiemol' blijft in voorarrest ANP

Het voorarrest van 'politiemol' Mark M. is verlengd. Volgens de rechtbank in Den Bosch zijn er nog voldoende redenen om hem en zijn vermoedelijke tussenpersoon vast te houden. Onder meer om het onderzoek dat nog loopt niet te frustreren.

M. verscheen dinsdag voor het eerst in het openbaar voor deze rechtbank. De man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij politie-informatie heeft verkocht aan criminelen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij zou die informatie via mail en op USB-sticks hebben verkocht.

M. had geen toegang tot gegevens over politie-infiltranten. De 29-jarige man had wel basistoegang tot het politiezoeksysteem BlueView, waardoor hij bij processen-verbaal, aangiften en andere informatie kon komen. Volgens het OM heeft M. informatie opgevraagd van enkele tientallen strafrechtelijke onderzoeken in het zuiden van het land.

Vertrouwensfunctie

Door fouten van de politie kon M. jarenlang zijn gang gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de vereisten daarvoor voldeed. Toen hij van die taken werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

M. werd eind september vorig jaar opgepakt. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd gevonden.

Twee andere verdachten in deze zaak werden 9 december uit voorarrest vrijgelaten. Zij worden wel nog steeds verdacht van actieve omkoping.

Versleuteld

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De komende tijd is de rijksrecherche nog druk bezig met het onderzoek. Veel van aangetroffen informatie bij M. is namelijk versleuteld en dus moeilijk toegankelijk. Dat M. en zijn vermoedelijke kompaan zwijgen, maakt het onderzoek volgens de aanklagers extra lastig en langdurig.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van M. zei dat zijn cliënt ,,vooralsnog'' niet zal verklaren. Maar uiteindelijk zal M. wel iets gaan zeggen over het ,,inwinningstraject'' van de vertrouwelijke politie-informatie, kondigde de raadsman aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu