Potvissen gestrand op Texel

Potvissen gestrand op Texel ANP

Op Texel zijn vijf potvissen gestrand. Dat heeft het centrum voor wadden en Noordzee Ecomare dinsdag gemeld. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Volgens een reddingswerker zijn twee potvissen al overleden, aldus RTV NH. Een woordvoerster van Economische Zaken kon dat dinsdagavond rond 21.45 uur niet bevestigen.

Dinsdagavond heeft de gemeente onbevoegden verboden in de buurt van de dieren te komen. Daarvoor is een noodverordening afgegeven voor het gebied. De gemeente doet dit om verstoring en stress bij de dieren te voorkomen.

Bij een stranding van een walvisachtige treedt sinds een aantal jaren in ons land een speciaal protocol in werking. Dit is er gekomen nadat er discussie was ontstaan over de aanpak van dergelijke situaties. Zoals in het geval van orka Morgan, die in juni 2010 verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee en de bultrug Johannes, die in 2012 strandde op het eilandje De Razende Bol bij Texel. Economische Zaken is in eerste instantie verantwoordelijk voor de uitvoering van dat protocol.

Een belangrijk element van het protocol is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al 12 uur op het strand ligt. Ook werkt een team van deskundigen samen bij de reddingsactie. In dat deskundigenteam zouden onder anderen kunnen zitten: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie. Op Texel is op dinsdagavond een soortgelijk team aan het werk om de situatie te beoordelen, aldus de woordvoerster van EZ.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu