Proces tegen Feyenoord-fans in Rome

Proces tegen Feyenoord-fans in Rome ANP

Dinsdag start in Rome het proces tegen zes Feyenoord-supporters die voorafgaande aan de Europa League wedstrijd tegen AS Roma in februari vorig jaar, slaags raakten met de politie. De zes mannen in de leeftijd tussen 22 en 45 jaar oud, worden vervolgd voor hun verzet bij hun arrestatie en de mishandeling van agenten.

De Nederlanders staan niet terecht voor de schade aan de Barcaccia-fontein, die op 19 februari 2015 tijdens de rellen bij de Spaanse Trappen in het centrum van Rome beschadigd werd. Er werden op de vooravond van de wedstrijd en op de speeldag zelf ruim dertig supporters opgepakt. Een aantal van hen werd vrijgelaten.

Negentien relschoppers troffen in Rome een schikking via een snelrechtprocedure. Tien van hen kregen geldboetes van 40.000 tot 45.000 euro. Negen anderen kregen voorwaardelijke celstraffen van acht tot zestien maanden. Allen kregen ook een stadionverbod in Italië.

Geldinzamelingsacties

De zes die nu terecht staan hadden geen recht op een snelle berechting, omdat hun vergrijp zwaarder wordt bestraft. Voor verzet tegen de politie en openbare geweldpleging riskeren de mannen drie tot vijftien jaar celstraf.

De voetbalrellen in het historische centrum van Rome zorgden begin vorig jaar voor veel ophef in Italië en Nederland. Er werden diverse geldinzamelingsacties georganiseerd om te tonen dat vele Nederlanders zich schaamden voor de vernielingen aan de eeuwenoude fontein. De Barcaccia-fontein, begin zeventiende eeuw ontworpen en gemaakt door de vader van Gian Lorenzo Bernini, was toen net voor ruim 200.000 euro gerestaureerd.

Met de Nederlandse donaties worden momenteel drie andere fonteinen in de stad gerestaureerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu