Hoeveel mag je drinken als beginnend bestuurder? Wat is ug/l? En meer dingen die je wilt weten over alcohol en het verkeer

Zo’n beetje iedere automobilist heeft het wel een keer gedaan: blazen. Regelmatig houdt de politie controles om te achterhalen of mensen beschonken achter het stuur zijn gekropen. Maar wat wordt eigenlijk bedoeld met promillage en ug/l? Hoe werkt een ademtest? En hoe zwaar zijn eigenlijk de straffen als je wordt betrapt op rijden onder invloed?

Foto ter illustratie: Shutterstock

Foto ter illustratie: Shutterstock

De politie houdt een controle en ik moet blazen: wat nu?

Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk: je moet meewerken aan de ademtest. Weigeren om mee te doen of de test saboteren is geen optie, want dat is al een verkeersmisdrijf. Dat geldt niet als de test niet lukt door medische redenen. Tijdens een controle moet je blazen in een apparaatje, dat kan bepalen of er alcohol in het spel is of niet. Er verschijnt dan een P/A, A of F in beeld. Wanneer het apparaat een P laat zien, mag je verder rijden. Maar wie heeft gedronken moet na twintig minuten wachten nog eens blazen. Ditmaal in een ademanalyseapparaat op het politiebureau. Zo wordt nauwkeurig achterhaald hoeveel alcohol iemand gedronken heeft.

Hoeveel mag je drinken om de weg op te mogen?

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's