Protestactie bij Dierenpark Amersfoort na doodschieten apen

Protestactie bij Dierenpark Amersfoort na doodschieten apen ANP

Ongeveer tien demonstranten van actiegroep Alle Dieren Vrij hebben woensdagochtend bij Dierenpark Amersfoort geprotesteerd tegen het doodschieten van twee chimpansees op dinsdag. Ook protesteerden zij tegen het fenomeen van dierentuinen in het algemeen.

"Wij staan hier uit solidariteit met de chimpansees, pleiten voor gerechtigheid", aldus een van de activisten. "Wij eisen dat alle dierentuinen en dan met name deze in Amersfoort de deuren sluiten."

Dinsdagochtend werden in het dierenpark twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. De dieren waren ontsnapt uit hun verblijf. Er was sprake geweest van een menselijke fout. De twee apen, Mike en Karibuna, vertoonden volgens de dierentuin "imponerend gedrag". Niemand in de dierentuin raakte gewond.

Verdoving

Volgens de activisten hadden de dieren nooit mogen worden doodgeschoten. "Als er gevaar dreigde dan hadden ze ervoor kunnen kiezen om de dieren te verdoven. Afgezien van die discussie toont het feit dat de dieren ontsnappen al aan dat ze liever vrij willen zijn en niet opgesloten."

De dierentuin liet dinsdag weten dat het verdoven van de dieren te lang zou hebben geduurd. Omdat het risico bestond dat de apen het park zouden verlaten, was er volgens de dierentuin geen andere optie dan ze dood te schieten.

Onafhankelijk onderzoek

Dinsdag riepen meerdere dierenrechtenorganisaties op tot onafhankelijk onderzoek naar het doodschieten van de chimpansees.

In een reactie zegt Dierenpark Amersfoort sinds dinsdag in gesprek te zijn met "lokale autoriteiten" waaronder de politie. "Vooralsnog geeft dit geen aanleiding voor verder onderzoek door deze autoriteiten", aldus Astrid Wassenaar, directeur van de dierentuin. "Vanzelfsprekend concentreren wij ons de komende dagen op een uitgebreide evaluatie van het incident en ons handelen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om vragen te stellen en uiteraard zullen wij volledig meewerken aan een eventueel onderzoek."

Over de protestactie bij de dierentuin zegt zij: "Mensen hebben recht om hun mening te geven en krijgen daar ook de ruimte voor op het voorplein van ons park."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu