PvdA wil aparte registratie doodgeboren kind

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA). FOTO ANP ANP

De PvdA wil dat er behalve de gemeentelijke basisregistratie een apart register komt voor doodgeboren kinderen. Op die manier kunnen de ouders het kind toch nog opnemen in bijvoorbeeld het trouwboekje, aldus Tweede Kamerlid Agnes Wolbert.

De Kamer ontving dinsdag een petitie met 82.304 handtekeningen om levenloze kinderen op te nemen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). ,,Je kind heeft recht heeft recht op een identiteit'', zei Natasje Geyteman-Bos bij de overhandiging van de petitie. Volgens haar is het een simpele handeling om een doodgeboren kind op te nemen in de BRP en zo een geboorteakte te geven.

Minister Ronald Plasterk meldde de Kamer in december dat de opname van het levenloos kind in het BRP ,,niet in overeenstemming met het doel en de uitgangspunten van de basisregistratie personen'' is. Hij praat op 4 april met de indieners van de petitie. Hij wilde dinsdag niet reageren op het voorstel van de PvdA.

PvdA'er Wolbert ziet het parallelle register als een tijdelijke oplossing. ,,Het allermooiste is het als het ooit in de basisregistratie komt.'' Geyteman-Bos wil het plan eerst zien, maar loopt er niet direct warm voor. ,,Onze oplossing vereist geen dure IT-aanpassingen, geen aanpassingen aan het BRP-systeem en is makkelijk voor ambtenaren uit te voeren.''

Coalitiepartner VVD wil de ouders geen ,,valse beloftes'' doen en eerst onderzoeken of het juridisch haalbaar is om deze specifieke groep in de gemeentelijke basisregister op te nemen. Bij de oppositie steunen onder meer GroenLinks en D66 de petitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu