RVS: weigering tapstatistieken AIVD motiveren

RVS: weigering tapstatistieken AIVD motiveren ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) moet beter onderbouwen waarom hij de tapstatistieken van geheime dienst AIVD niet wil verstrekken. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

De minister moet opnieuw een besluit nemen over het originele verzoek om de tapgegevens. Een journalist van Reporter Radio wilde inzicht in het aantal taps van 2002 tot 2008 en van 2010 tot 2012.

Plasterk weigerde in 2014 openbaar te maken hoe vaak per jaar de dienst communicatie aftapt, omdat het zou gaan om staatsgeheime informatie. Die zou, al dan niet in combinatie met andere openbaar gemaakte informatie, inzicht kunnen geven in het werk van de AIVD. De Raad van State vindt dat de minister beter moet motiveren waarom hij dit vindt.

Alsnog openbaren

De rechtbank in Den Haag gaf de minister in 2014 gelijk in een daarop door Reporter Radio aangespannen rechtszaak. Een woordvoerder van Plasterk laat weten dat de minister uitvoering zal geven aan de uitspraak van de Raad van State en een nadere onderbouwing zal geven.

Reporter Radio concludeert dat ,,de minister in feite niet anders kan dan de gegevens alsnog openbaren''. ,,De minister houdt ongemotiveerd gegevens geheim, die in de ogen van zowel de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), als in landen als Duitsland, België en Groot Brittannië absoluut geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid'', stelt Wil van der Schans van Reporter. ,,Als het niet gelukt is om in een jarenlange procedure met een goed argument te komen, dan zijn die er dus ook niet.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu