Rechtspraak blij met budget voor wegwerken achterstanden

Rechtspraak blij met budget voor wegwerken achterstanden ANP

De Raad voor de Rechtspraak is tevreden met de miljoenen euro's die het ministerie van Justitie en Veiligheid uittrekt voor het inhalen van achterstanden in rechtszaken.

Henk Naves, voorzitter van de raad, zei dinsdag blij te zijn "met de terechte aandacht die het kabinet heeft voor het maatschappelijke belang van rechtspraak". In totaal is 40 miljoen euro beschikbaar. De rechtspraak krijgt daar een deel van.

Aan het begin van de coronacrisis waren de meeste rechtbanken gesloten. Alleen strikt noodzakelijke zaken gingen door, zoals strafzaken waarin het voortduren van voorarrest getoetst moest worden. In mei kwam de rechtspraak weer voorzichtig op gang. In juni werd een achterstand van 17.000 zaken geregistreerd. Het ministerie denkt dat de achterstanden eind volgend jaar zijn weggewerkt.

Naves: "Rechtspraak draagt niet alleen bij aan een rechtvaardige samenleving, maar ook aan onze welvaart. Wij blijven ons inzetten voor goede en onafhankelijke rechtspraak, onder andere door samen met andere betrokken organisaties in te zetten op digitale toegankelijkheid en het wegwerken van achterstanden."

Nieuws

Meest gelezen

menu