Restauratie Maerten en Oopjen in Rijksmuseum

Restauratie Maerten en Oopjen in Rijksmuseum ANP

De twee Rembrandt-schilderijen die Nederland en Frankrijk samen hebben aangekocht, worden gerestaureerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarover hebben beide landen overeenstemming bereikt. Bronnen in politiek Den Haag bevestigen maandagochtend berichtgeving daarover in NRC.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1634.

Frankrijk en Nederland tekenen maandag in Parijs de definitieve overeenkomst over de gezamenlijke aankoop. Bij de onderhandelingen was de restauratie een belangrijk punt. Eerder al zei Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering bang te zijn dat het Louvre in Parijs de restauratie niet goed zou uitvoeren. In Frankrijk heersen andere zienswijzen over restauratie van oude schilderijen dan in Nederland. Cultuurminister Jet Bussemaker zei toen al dat er ,,intensief overleg'' was met de Fransen over het restaureren.

80 miljoen euro

Het Rijksmuseum was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Frankrijk en Nederland betaalden allebei 80 miljoen euro voor de beroemde huwelijksportretten. Ze worden afwisselend in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Louvre tentoongesteld, waarbij de afspraak is dat ze bij elkaar moeten blijven. De twee doeken waren in het bezit van de Franse familie De Rothschild. Het is nog niet bekend wanneer de werken naar Nederland komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu