Gitarist Eddie van Halen, een van de meest succesvolle Nederandse muzikanten ooit, overleden

Rockster Eddie van Halen overleden ANP

Rockster Eddie van Halen, medeoprichter van de band Van Halen, is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt zijn zoon via Twitter.

 "Je bent de beste vader die ik me had kunnen wensen", schreef zijn zoon Wolfgang. "Mijn hart is gebroken en ik denk niet dat ik dit verlies ooit helemaal te boven zal komen."

Al geruime tijd ziek

Eddie overleed in het bijzijn van zijn vrouw Janie, zoon Wolfgang en broer Alex aan de gevolgen van keelkanker. Van Halen was al geruime tijd ziek.  Zijn gezondheid was de afgelopen dagen ver achteruit gegaan. Artsen ontdekten dat de kanker was uitgezaaid naar andere organen, waaronder zijn hersenen.

De afgelopen jaren vloog hij regelmatig tussen de Verenigde Staten en Duitsland heen en weer voor behandelingen.

Meest succesvolle Nederlandse muzikant

Eddie van Halen was een van de meest succesvolle Nederlandse muzikanten ooit. Hij werd in 1955 geboren in Amsterdam en bracht de eerste jaren van zijn jeugd door in Nijmegen. Op 7-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar de Verenigde Staten, waar hij in 1972 samen met zijn broer Alex de hardrockband Mammoth oprichtte. Die naam werd later veranderd naar Van Halen. David Lee Roth, van wie ze in eerste instantie hun geluidssystemen huurden, werd als zanger bij de band betrokken.

Gitaarsolo in Michael Jacksons Beat it

In 1978 brachten ze hun debuutalbum uit met behulp van KISS-bandlid Gene Simons. Dat album werd meteen hun grote doorbraak, waardoor ze tot de meest populaire rockbands van de jaren ‘80 hoorden.

Bij het grote publiek werd Eddie Van Halen vooral bekend door hits als Jump, Why can’t this be love en zijn legendarische gitaarsolo in Michael Jacksons Beat it. De samenstelling van de groep veranderde enkele keren, maar Eddie en zijn broer Alex bleven altijd deel uitmaken van de band.

'Beste gitarist aller tijden'

Volgens muziekjournalist Jean-Paul Heck verliest de wereld aan Van Halen een van de invloedrijkste elektrische gitaristen ooit. ,,Wat Eddie op zijn debuutalbum in de jaren zeventig deed, was echt ongehoord. Zoiets had nog nooit iemand gedaan. Die ongelooflijk vernieuwende sound, dat tappen waarmee hij zich van iedere gitarist onderscheidde. Het was revolutionair. Zonder Eddie geen Steve Vai of Joe Satriani.”

De speciale gitaartechniek two-hand tapping toonde Eddie in het bijzonder in het instrumentale rocknummer Eruption. In 2012 werd Eddie door de lezers van het tijdschrift Guitar World uitgeroepen tot de beste gitarist aller tijden.

Nieuws

Meest gelezen

menu