Rutte: Turkije heeft nu genoeg voor opvang

Rutte: Turkije heeft nu genoeg voor opvang ANP

Turkije hoeft nu niet te rekenen op meer geld om de opvang van vluchtelingen te verbeteren. ,,Dat is nu niet aan de orde. De 3 miljard euro die de Europese Unie heeft toegezegd, moet eerst verstandig worden besteed. En dat is al een hell of a job.''

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Hij reageerde op mediaberichten dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu het bedrag niet genoeg vindt. Rutte sprak donderdag zelf nog met zijn Turkse collega, in Davos, maar toen heeft hij daar volgens Rutte niets over gezegd.

Nederland hoeft overigens iets minder dan verwacht bij te dragen aan die 3 miljard euro, zei Rutte. Het zou 117 miljoen euro zijn, maar omdat de Europese Commissie nu zelf meer bijdraagt, wordt het percentage iets lager.

Zorg

Het Europese geld gaat niet naar de Turkse regering maar naar concrete projecten om de opvang in kampen en de leefgemeenschappen te verbeteren. Ook moet er meer zorg en onderwijs komen en moeten vluchtelingen kunnen werken.

Rutte is altijd bereid om met de Turken te praten over de financiële afspraken, maar hij vindt dat nu eerst een succes moet worden gemaakt van de plannen.

Maatregelen

De Europese afspraken met Turkije moeten ertoe leiden dat de instroom vanuit Turkije naar Europa afneemt. Deze daling moet volgens Rutte binnen enkele weken aanzienlijk zijn. Hij noemt dat ,,realistisch''.

Over een mogelijk plan B als de maatregelen niet zouden werken, wilde Rutte niets zeggen.

De premier spreekt Davutoglu binnenkort opnieuw, dan in Nederland in het kader van het EU-voorzitterschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Gevlucht
menu