Rutte: commissie Crisisbeheersing bijeen

Rutte: commissie Crisisbeheersing bijeen ANP

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing is bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat heeft minister-president Mark Rutte laten weten.

,,België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn'', aldus de premier.

De commissie komt bijeen als er crises zijn die verschillende sectoren beslaan. De aanpak daarvan moet daar gezamenlijk worden opgepakt. Vaste leden van de commissie zijn de minister-president en de minister van Veiligheid en Justitie. Per situatie en zelfs per vergadering kunnen andere bewindslieden toetreden.

Van der Steur zei bij aankomst dat wordt gekeken of de Europese ministers bij elkaar moeten komen, net als na de aanslagen in Parijs. Nederland zal dan als EU-voorzitter het voortouw daarbij nemen. De bewindsman sprak van ,,moorddadige aanslagen'' en heeft België alle steun toegezegd. Extra waakzaamheid is geboden, zei hij, en daarom zijn er nu ook de extra maatregelen als extra patrouilles en scherpere grenscontroles. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, dat betekent dat er hier ook aanslagen kunnen plaatshebben. Concrete aanwijzingen dat dat ook zal gebeuren, zijn er niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu