Rutte: coronamaatregelen niet of slechts beperkt verspoelen

Rutte: coronamaatregelen niet of slechts beperkt verspoelen ANP

Mogelijk kunnen de strenge coronamaatregelen vanaf eind deze maand iets soepeler worden. Maar - als dat al mogelijk is - dan zal het beperkt zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Hij temperde de verwachtingen dat alles na 28 april weer "normaal" zal zijn. "De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren." Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. "Het kan ook zijn dat we het hele pakket verder verlengen."

Rutte wees op "duivelse dilemma's" die opdoemen in de 1,5 metereconomie, omdat het gaat om een verdeling van schaarse ruimte. Stel dat de scholen en de kantoren weer open zouden gaan. Dan neemt dat de druk weg op gezinnen maar tegelijk neemt de druk toe in het openbaar vervoer, op de fietspaden en in winkelstraten, schetste de premier.

Oplossingen

"Eenvoudige oplossingen zijn er niet", zei Rutte. Over al deze maatschappelijke dilemma's en mogelijkheden denken tal van deskundigen zorgvuldig na. Als daarin geen juiste balans wordt gevonden, is volgens de premier "de kans groot dat we het virus weer nieuwe zuurstof geven."

Rutte benadrukte nogmaals dat hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op een versoepeling "stap voor stap". Maar "we moeten ook niet uitsluiten dat we op bepaalde punten mogelijk weer een stap terug moeten zetten".

Hij complimenteerde iedereen nogmaals die tijdens het afgelopen weekeinde netjes binnen was gebleven, ondanks het lekkere weer. "Het gaat om zelfbeheersing, behoedzaamheid en gezond verstand. Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle." Rutte zei tijdens de persconferentie woensdag dat zijn belangrijkste boodschap is en blijft: hou vol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu