Rutte en De Jonge presenteren vrijdag in persconferentie extra maatregelen tegen verspreiding corona

Kabinet neemt vrijdag besluit over aanscherpen coronaregels ANP

Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt.

Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

 

Besmettingen zitten aan de bovenkant van de prognoses

De minister wil niet vooruitlopen op welke maatregelen het kabinet mogelijk gaat nemen, maar dat de maatregelen worden aangescherpt lijkt zo goed als zeker. ”Als het in dit tempo doorgaat, gaat het niet goed”, zegt De Jonge. De coronacijfers van de afgelopen dagen zitten 'aan de bovenkant'van de prognoses en daarom verwacht de minister niet dat de gewenste kentering deze week gaat komen. Hij noemt de situatie ”somber en zorgelijk”.

 

De rek in zorg en samenleving is er uit

De Jonge erkent dat 'de rek eruit is', zowel in de zorg als in de samenleving. ,,Alle maatregelen die je treft, zullen pijn doen.” Volgens de minister moet het kabinet goed kijken naar wat nodig is, maar ook hoe ”proportioneel en eerlijk” maatregelen zijn. ”Maar we willen allemaal dat de zorg toegankelijk blijft en die toegankelijkheid staat onder druk.”

Het dagelijkse aantal coronabesmettingen ligt al ruim een week op meer dan 20.000. Eind september liet het kabinet vrijwel alle coronaregels los, maar moest daar begin november weer op terugkomen toen het aantal besmettingen snel opliep.

Nieuws

Meest gelezen

menu