Rutte: niet zeker dat horeca op 1 juni weer open kan

Rutte: niet zeker dat horeca op 1 juni weer open kan ANP

Volgens premier Mark Rutte staat het niet vast dat horeca weer open kan op 1 juni. "Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet", zei hij tijdens het debat over corona in de Tweede Kamer.

Rutte zei dat hij het pas een week van tevoren zeker weet. "We moeten ons baseren op cijfers van virologen." Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.

De premier noemt de versoepelingen die woensdagavond werden aangekondigd "een routekaart". Volgens die kaart kunnen op 1 juni de terrassen weer open en mogen restaurants en cafés maximaal dertig personen, het personeel meegerekend, in de zaak hebben.

Afhankelijk van de cijfers

Alle plannen vanaf 1 juni zijn volgens Rutte afhankelijk van de cijfers. Daaronder valt ook het openen van campings en culturele instellingen. Dat contactberoepen op maandag 11 mei weer aan de slag mogen staat wel vast.

Eerder in het debat vroegen de VVD en het CDA of de horeca niet al eerder open kan. Zij wilden dit graag al voor het pinksterweekend, omdat 1 juni op tweede pinksterdag valt. Volgens hen kan dit die dag leiden tot topdrukte. Daarom willen zij de drukte spreiden over de dagen ervoor. PVV-leider Geert Wilders vindt ook het pinksterweekend niet vroeg genoeg en wil de horeca vandaag of morgen al open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu