Sanders wint vet maar komt nauwelijks vooruit

Sanders wint vet maar komt nauwelijks vooruit ANP

Bernie Sanders heeft met grote overmacht de Democratische voorverkiezingen van zaterdag in de staten Alaska, Hawaï en Washington gewonnen, maar veel schiet hij er ogenschijnlijk niet mee op. In Alaska kreeg hij 82 procent van de kiezers achter zich, in Washington 73 procent en in Hawaï schommelde hij na telling van de stemmen in 88 procent van de districten rond de 70 procent. Zijn rivaal Hillary Clinton had overal het nakijken maar heeft zo'n grote voorsprong opgebouwd dat de verliesbeurten haar weinig lijken te deren.

De koploopster liet de drie westelijke staten grotendeels links liggen. Afgelopen week was Clinton één dag te vinden in de staat Washington. Sanders daarentegen voerde hard campagne in de noordwestelijke staat waar zaterdag de meeste gedelegeerden op het spel stonden voor de Democratische nationale conventie van komende zomer. Hij gooide er miljoenen tegenaan en hield vrijdag een grote bijeenkomst in het honkbalstadion van de Seattle Mariners.

Alaska en Hawaï waren wat betreft het aantal gedelegeerden geen grote prijs. Geen van beide kandidaten nam de moeite om langs te gaan. De twee staten zijn respectievelijk goed voor in totaal 16 en 25 gedelegeerden. Washington levert in totaal 101 stemmen aan de conventie waar de definitieve presidentskandidaat van de partij voor de verkiezingen van november formeel wordt gekozen.

Inhaalslag

Toch zijn de overwinningen voor Sanders goed nieuws. Ze geven zijn campagne momentum en overwinningen zorgen doorgaans voor een hausse in donaties voor de campagne. Het geld en de steun kan hij goed gebruiken voor de voorverkiezingen in grote deelstaten in het middenwesten en het oosten waar veel gedelegeerden de komende weken op het spel staan.

Sanders moet nog een flinke inhaalslag maken om langs Clinton te komen, maar zijn grote overwinningen in het westen verstommen voorlopig oproepen van Democratische leiders dat hij zijn kandidatuur uit naam van de partij-eenheid beter kan intrekken. De senator uit Vermont heeft al laten weten dat hij hoe dan ook in de race blijft tot de Democraten hun kandidaat officieel aanwijzen op de partijconventie in juli.

Nieuws

Meest gelezen

menu