Schippers wil machtige farmaceuten aanpakken

Schippers wil machtige farmaceuten aanpakken ANP

De machtspositie van de farmaceutische industrie moet worden aangepakt. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat nieuwe medicijnen voor een betaalbare prijs sneller beschikbaar komen. ,,Het huidige systeem is niet houdbaar en moet veranderen.''

Er verschijnen voortdurend nieuwe, complexe medicijnen op de markt. Vaak zijn die erg duur, is er geen alternatief en is het bestemd voor een kleine doelgroep. Als dat doorgaat wordt de zorg onbetaalbaar, meent de bewindsvrouw. Daarom is een radicale koerswijziging nodig omdat de ,,balans in de geneesmiddelenmarkt zoek is''.

Schippers wil onder meer dat de Europese Unie de ,,vele regels'' die de industrie beschermen onder de loep neemt. Ooit kwamen die er om innovatie te stimuleren, maar nu worden ze volgens haar door de farmaceuten gebruikt om hun monopoliepositie zo lang mogelijk te behouden.

Ontwikkeling

Ook wil ze meer geld terugzien van investeringen die de overheid doet in de ontwikkeling van medicijnen. Als het aan de minister ligt gaat de farmaceutische industrie een deel van de winst op een medicijn terugsluizen naar de overheid als het middel een succes blijkt.

Verder wil ze de toelating in Europa voor veelbelovende pillen flexibeler maken. Volgens de huidige regels moeten nieuwe medicijnen eerst bij grote groepen patiënten getest worden. Dat is problematisch voor geneesmiddelen die bestemd zijn voor een kleine groep patiënten. Ze stopt ook nog 10 miljoen euro extra in onderzoek om sneller duidelijkheid te krijgen bij welke patiënt een middel aanslaat. Dat kan ook leiden tot kostenbesparingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu