Sluiting gevangenissen onvermijdelijk

Sluiting gevangenissen onvermijdelijk ANP

Oppositiepartijen SP en CDA zijn zeer kritisch over nieuwe ingrepen in het gevangeniswezen. Volgens het kabinet is sluiting van meer gevangenissen onvermijdelijk, omdat er steeds meer cellen leegstaan.

Dat staat in een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer stuurde. De komende vijf jaren is nog minder celcapaciteit nodig. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en doordat rechters minder lange straffen opleggen. Nu staat al een derde van de cellen leeg.

De SP wil het ,,afbraakplan'' in de prullenbak zien. Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman moet het kabinet eens werk maken van ,,boeven vangen''. Het CDA is verbaasd, omdat er nog altijd duizenden veroordeelden vrij rondlopen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar hun straf niet uitzitten.

Van Toorenburg

,,Het is dus niet zo dat de behoefte aan cellen gedaald is, maar deze regering slaagt er niet in daders daadwerkelijk achter slot en grendel te krijgen. Sluiting van gevangenissen is hierop het verkeerde antwoord'', aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Bovendien worden in Nederland nog altijd weinig misdrijven opgelost, onder meer omdat de politie overbelast is, vindt ze.

Als er niets verandert, zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in gevangenissen en de vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna driehonderd in de jeugdinrichtingen. Voor de zomer wordt duidelijk hoeveel gevangenissen dicht moeten.

Bezuinigingen

De afgelopen jaren is al vele tientallen miljoenen euro's op de gevangenissen bezuinigd en zijn honderden banen verloren gegaan. Dat leidde tot veel onrust onder het personeel. Het ministerie heeft een deel van de capaciteit behouden door het plaatsen van gedetineerden uit Noorwegen en België.

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven zei vorig voorjaar nog dat er geen bezuinigingen meer zouden komen op het gevangeniswezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu