Snelle ademtest vooralsnog alleen bij mensen met coronaklachten

Snelle ademtest vooralsnog alleen bij mensen met coronaklachten ANP

Snelle ademtesten kunnen straks vooralsnog alleen worden ingezet bij mensen mét klachten die zich op corona laten testen in de GGD-teststraten. Als betrokkenen positief worden getest, moet deze uitslag wel worden herbevestigd met een andere test, bijvoorbeeld een antigeentest. Maar als mensen negatief testen met de ademtest van SpiroNose, is dat voldoende en is er geen tweede test nodig. De uitslag van een ademtest laat een paar minuten op zich wachten en die van een antigeentest ongeveer een half uur tot drie kwartier.

Deskundigen van het OMT hebben geadviseerd om de ademtesten alleen nog bij deze doelgroepen in te zetten, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in zijn coronabrief aan de Tweede Kamer. De ademtest is vooral goed in het aangeven of iemand níet besmet is, blijkt uit de proefsituaties. De minister gaat nu kijken hoe de ademtest grootschalig kan worden ingezet bij de teststraten. Daarvoor moeten er bijvoorbeeld voldoende apparaten komen waarmee de ademtesten worden uitgevoerd.

De ademtest is nog niet goed onderzocht op andere doelgroepen, zoals bij mensen zonder coronaklachten. Dat moet eerst gebeuren, stelt het OMT, voordat deze test mogelijk ook kan worden ingezet in de horeca of bij mensen die bijvoorbeeld naar evenementen zoals festivals willen. Deze sectoren kijken naar de snelle testen uit, omdat het een manier kan zijn om de horeca weer te openen of festivals te laten doorgaan, stellen ze. De Jonge schrijft ook dat er een proef komt met het gebruik van de ademtesten in de langdurige zorg.

Bij de standaardtesten die bij de meeste mensen tot nu toe worden afgenomen, de zogeheten PCR-testen, duurt het langer voordat een uitslag bekend is. Die periode verschilt nu vaak per regio of GGD. Maanden geleden lieten de uitslagen soms dagenlang op zich wachten door een gebrek aan testcapaciteit. Nu krijgen mensen soms al dezelfde dag of een dag erna de uitslag binnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu