Snelrechtzitting voor demonstranten die politie belaagden

Snelrechtzitting voor demonstranten die politie belaagden ANP

De rechtbank in Den Haag houdt woensdag een snelrechtzitting voor vier mannen die ervan worden verdacht dat ze tijdens een demonstratie de politie aanvielen. De verdachten belaagden de politie tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen rond het Binnenhof in Den Haag.

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten. Bij de demonstratie raakte een agent gewond en zijn meerdere arrestaties verricht. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en het Binnenhof.

Het Openbaar Ministerie sprak na afloop van agressieve demonstranten die de politie belaagden. "Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie", reageerde het OM op de beelden. Ook de ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Sander Dekker van Rechtsbescherming spraken zich uit tegen het intimiderende optreden van de betogers.

Tijdens de snelrechtzitting staan twee mannen uit Den Haag terecht en twee verdachten uit Etten-Leur en Sint-Willebrord. Een 42-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het schoppen en slaan naar politieagenten en politiewagens. Hij stond volgens het OM met een megafoon tussen de politiepaarden en schreeuwde dat de demonstranten hem moesten volgen naar de binnenstad, terwijl ze daar niet mochten komen. Ook zou hij agenten hebben uitgescholden voor terroristen. Een 48-jarige man uit Den Haag zou slaande en schoppende bewegingen hebben gemaakt naar de politie.

De 33-jarige verdachte uit Etten-Leur wordt ervan verdacht een politiewagen te hebben vernield door zand of grind naar de auto te gooien en te schoppen in de richting van de agenten en het voertuig. De 33-jarige man uit Sint-Willebrord zou tijdens de slaande en schoppende bewegingen ook een politieagent hebben bespuugd.

De politierechter doet woensdagmiddag direct uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu