Stiefmoeder krijgt 3 jaar voor mishandeling

FOTO ARTCHIEF DVHN // ANP ANP

Petra M. moet drie jaar de cel in voor het mishandelen van haar stiefkinderen. Haar man en vader van de kinderen Ron T. krijgt een straf van achttien maanden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Tegen M. (35) was zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de rechter is er geen grond voor tbs. Tegen Ron T. (45) was zeven jaar cel geëist voor poging tot doodslag op de toen twaalfjarige dochter van T., en voor zware mishandeling van het meisje en haar broer.

Dat de straf flink lager is dan de eis, komt volgens de rechter omdat de zwaarste aantijgingopzettelijke poging tot doodslagniet bewezen is.

Onwel

Het meisje werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis aan de Geestweg in Roelofarendsveen. Haar stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden. Volgens de rechter is zij juist de reden dat het kind onwel is geworden, omdat ze in een koude ruimte te slapen is gelegd.

Daarnaast is ze jarenlang, net als haar broer, onder meer gekleineerd, opgesloten, gedwongen haar plas op te houden en in de kou buiten gezet.

Tijdens de behandeling van de zaak werd al duidelijk dat het inmiddels weer goed gaat met beide kinderen. Het meisje is 10 centimeter gegroeid en 10 kilo aangekomen sinds haar IC-opname vorig jaar. Ze woont in een pleeggezin en doet het goed op school. Wel is er sprake van een posttraumatische stressstoornis, blijkt uit psychologisch onderzoek. De zoon woont in een instelling en ook met hem gaat het goed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu