Stille Omgang in teken van verbondenheid

Stille Omgang in teken van verbondenheid ANP

Rond de 7000 mensen nemen in de nacht van zaterdag op zondag deel aan de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam. De voorzitter van het Gezelschap van de Stille Omgang Amsterdam, Piet Hein Hupsch, spreekt van een ,,prachtige bijeenkomst in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid''. Dat feestjaar is door paus Franciscus afgekondigd.

De sfeer is volgens Hupsch gemoedelijk en verbondenheid overheerst. ,,In een lawaaiige stad als Amsterdam bieden we een tegengeluid van stilte.'' De Stille Omgang is een nachtelijke stille tocht die door de binnenstad van Amsterdam voert. Na verschillende vieringen sluiten gezelschappen zich bij de tocht aan.

De gelovigen herdenken hiermee het Mirakel van Amsterdam. Volgens de overlevering braakte een stervende man op 15 maart 1345 een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Zijn braaksel werd in het haardvuur gegooid. De volgende ochtend bleek de hostie ongeschonden.

Voorafgaand aan de processie kwamen tien Nederlandse bisschoppen bijeen in de Nicolaasbasiliek. Daarbij was ook kardinaal Wim Eijk aanwezig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu