Supermarkten twee keer per dag uur open voor kwetsbare groepen

Supermarkten twee keer per dag uur open voor kwetsbare groepen ANP

Supermarkten zijn volgende week twee keer per dag een uur alleen open voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Bijna alle supermarkten stellen een "ouderenuurtje" in tussen 07.00 en 08.00 uur 's morgens en kiezen daarnaast een ander uur uit dat bij de lokale situatie past. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL is niet blij met de plicht die het kabinet de winkels eerder deze week oplegde en noemt het een "overhaast en ondoordacht besluit."

Volgens het CBL werkten honderden supermarkten sinds het begin van de coronacrisis al met speciale openingstijden voor kwetsbare klanten. Ook is er op veel plekken extra service met bijvoorbeeld een lokale bezorgdienst, aldus het CBL. Maar er zijn ook supermarkten die er weer mee zijn gestopt, omdat er in hun buurt geen behoefte aan bleek te zijn. "Het kabinet heeft dit maatwerk genegeerd", aldus de brancheorganisatie.

Het CBL gaat het effect van de speciale openingsuren na een week evalueren met de winkels en vertegenwoordigers van ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Uit de hoek van de kwetsbare groepen is al kritiek geleverd op de "verplichte ouderenuurtjes", zegt het CBL. De brancheorganisatie wijst erop dat supermarkten de hele dag open zijn voor iedereen en dat ouderen niet verplicht zijn om tijdens de speciale uren te komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu