Tegenstrijdige verklaringen over moordzaak Den Hoorn

Tegenstrijdige verklaringen over moordzaak Den Hoorn ANP

De twee mannen en de vrouw die worden verdacht van de ernstige mishandeling en het doden van de 59-jarige Wil Vogelaar in zijn woning in Den Hoorn blijven totaal tegenstrijdige verklaringen afleggen. Tegenover de rechtbank in Den Haag, die dinsdag met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak begon, bleven ze elkaar tegenspreken over de gebeurtenissen op 22 januari 2018.

De twee mannelijke verdachten Gijsbert S. (21) uit Beverwijk en Vincent de B. (42) uit Didam ontkennen allebei de dodelijke messteken te hebben toegebracht en wijzen naar elkaar als dader. Ook verklaren ze verschillend over de rol van de vrouwelijke verdachte Danielle van H. (46) uit Delft. Zij ontkent dat ze iets te maken had met de fatale roofmoord, terwijl S. onder meer over haar zegt dat zij met De B. het plan had om Vogelaar te drogeren met ghb. Ze erkent alleen de auto te hebben bestuurd tijdens hun bezoekjes aan Vogelaar, omdat ze bang was voor de in haar ogen dominante en opdringerige De B., die ze kent uit de drugsscene. "Als ik had geweten wat er gaande was, had ik never nooit niet gereden", zei ze.

Het slachtoffer was in zijn eigen woning aan het Kloosterpad in Den Hoorn ernstig toegetakeld, met tape vastgebonden en had messen in zijn rug. De rechtbank toonde dinsdag tijdens de eerste zittingsdag beelden van bewakingscamera’s waarop te zien is dat het trio een televisie van Vogelaar naar de flatwoning van de vrouwelijke verdachte brengt, die ze later weer heeft doorverkocht aan een Pool.

Verschillende drugs

De B. werd tijdens de zitting onder ede verhoord als getuige. In dat verhoor, dat werd afgenomen door Van H's advocaat Yehudi Moszkowicz, vertelde hij onder meer dat hij in het bewuste weekend verschillende soorten drugs had gebruikt, waaronder ghb, speed, xtc, hasj en een puntje heroïne. De B. beriep zich 1,5 jaar lang op zijn zwijgrecht, omdat hij naar eigen zeggen psychisch in de war was.

Vogelaar zou zijn overleden door een geperforeerde aorta als gevolg van de messteken, bloedverlies en twee klaplongen. De rechtbank ziet zelden slachtoffers die zo zwaar zijn mishandeld, zei de rechter.

Geen nabestaanden

Bij de strafzaak zijn geen nabestaanden van Vogelaar aanwezig. Zijn dochter heeft de rechtbank per brief laten weten dat dit misdrijf haar leven op de kop heeft gezet. Ze noemt het een laffe misdaad en wijst in haar brief ook op de broze gezondheid van haar vader. Ze wil niet naar de zitting komen om geconfronteerd te worden met de verdachten.

De officier van justitie komt woensdag op de tweede zittingsdag met de strafeis. De rechtbank doet op donderdag 25 juni uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu