Telecomaanbieders gaan uit van 5G-terreur na twee branden in zendmasten

Brand bij zendmast in Liessel. Foto: Fotopersbureo Bert Jansen

Voor de tweede keer binnen een week is een mobiele zendmast in Brabant getroffen door brand. De politie gaat in beide gevallen uit van brandstichting. Providers en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn bezorgd en denken aan anti-5G-activisten.

Afgelopen weekend was een telefoonmast in Liessel het doelwit en in de nacht van donderdag op vrijdag een mast aan de rand van Nuenen, ten noordoosten van Eindhoven. In Nuenen is de schade groot. De mast aan de Europalaan bij het Nuenens College was uitgerust met kabels en apparatuur van ten minste vier providers. Technici van alle betrokken partijen (KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone) kwamen vrijdagochtend poolshoogte nemen.

Brandbaar materiaal aangestoken

Zij zeggen dat zowel in Liessel als in Nuenen kabels met brandbaar materiaal zijn ingesmeerd of bespoten en aangestoken waarna het vuur zich een weg naar boven zocht. Vanwege de identieke werkwijze gaan de providers uit van dezelfde dader of daders.

Aanwijzingen dat het gaat om een actie tegen het nieuwe mobiele netwerk 5G worden gevoed door een leus (‘Fuck 5G’) die in Liessel op een kast bij de zendmast was gespoten. Eerder werd afgelopen september in Deurne, ook  in Brabant, al een mobiele mast in brand gestoken. Ook buiten de provincie is recent brandstichting in masten gemeld, namelijk te Beesd en Rotterdam.

Telecomproviders reageren bezorgd. ,,Het vermoeden bestaat dat het gaat om 5G-activisme’’, bevestigde directeur Rob Bongenaar van telecombelangenclub Monet namens KPN, T-Mobile en Vodafone. Hij zegt dat onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is ingelicht. ,,Het gaat tenslotte om sabotage. De vitale infrastructuur is aangevallen.’’

NCTV uit zorgen

De NCTV sprak vrijdagmiddag in een verklaring eveneens zijn grote zorgen uit. ,,De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten.”

Hoewel voorlopig volstrekt onduidelijk blijft wie achter de brandstichtingen zit, lijken de acties overgewaaid uit Engeland waar telefoonmasten in onder andere Liverpool en Birmingham werden belaagd. Complottheorieën dat 5G de oorzaak is van het coronavirus of de verspreiding versterkt, spelen vermoedelijk eveneens een rol.

 

Omwonenden in gevaar

In Nuenen schudt de aanwezige KPN-technicus, die anoniem wil blijven, zijn hoofd. Hij benadrukt dat de veiligheid en gezondheid van omwonenden in gevaar is als ze alarmnummer 112 niet kunnen bellen omdat de zendmast niet werkt. Vrijdagochtend zijn daarom direct de voorbereidingen begonnen voor de plaatsing van een noodmast die zaterdag al moet staan.

De noodmast alleen al kost 100.000 euro, zegt hij. Als de constructie van de getroffen mast nog veilig is en alleen de kabels vervangen hoeven worden, komt daar sowieso nog circa 100.000 euro bij, berekent de KPN’er. ,,Het is te gek voor woorden’’, reageert een woordvoerder op het hoofdkantoor van de telecomaanbieder. ,,De beschikbaarheid van betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang, vooral in deze tijd. Het mobiele netwerk is meer dan ooit onmisbaar in Nederland.’’

Technische recherche doet sporenonderzoek

De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek gedaan bij de zendmast in Nuenen. Brandstichting is nog niet officieel vastgesteld maar daar gaat de politie wel van uit, net als in Liessel. Over de werkwijze van de daders doet de politie geen mededelingen. ,,We kijken naar een verband’’, aldus een woordvoerder. Over motieven kan hij niks zeggen. ,,We houden alle opties open.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu