Texelse potvissen gezond en niet verhongerd

Texelse potvissen gezond en niet verhongerd ANP

De vijf potvissen die vorige week waren gestrand op Texel waren kerngezond. Ze hadden een goede speklaag en goede spieren. De universiteit in Wageningen heeft dat dinsdag gemeld.

Wetenschappers uit Wageningen, Utrecht en Texel hebben de dieren opengesneden en onderzocht. In de maag en darmen zaten wat inktviskaken en visresten. De potvissen zijn niet verhongerd, concluderen ze. De maag en dunne darm waren zo goed als leeg, ,,maar dit mag je verwachten na een paar dagen zwemmen van Noorwegen naar onze kust''. Bovendien is ,,een paar dagen vasten geen enkel probleem voor zo'n dier''.

De onderzoekers vonden ook een grote vishaak in een maag. Een andere potvis had een bos opgerold touw en plastic zakken binnengekregen. Maar daar zijn de dieren niet aan overleden.

Spijtig en frustrerend

Waardoor de zeezoogdieren wel zijn gestrand, is nog niet bekend. Misschien zijn ze verdwaald doordat hun gehoor was beschadigd, maar dat is niet na te gaan. ,,Daarvoor hadden we de kop van de romp moeten halen. Rijkswaterstaat zag dat niet zitten vanwege de berging van de dieren, het werd ons onmogelijk gemaakt. Dat is spijtig en frustrerend, we hebben daar geen onderzoek naar kunnen doen. Dan zul je nooit het complete plaatje krijgen'', zegt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van de universiteit Utrecht.

Na de stranding op Texel werd nog een potvis gevonden in het water tussen Den Helder en Texel. Die was te lang dood om nog te onderzoeken. Enkele dagen eerder was een groep potvissen gestrand op een Duits Waddeneiland. Die behoren waarschijnlijk tot dezelfde familie.

Potvissen komen van nature niet voor in de Noordzee, de zee is te ondiep. Toch duiken ze hier af en toe op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu