Theaterkoepel kraakt kabinetsplan: goedkoper om dicht te blijven

Theaterkoepel kraakt kabinetsplan: goedkoper om dicht te blijven ANP

De woensdag aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen voor theater- en concertpodia zijn "compleet onuitvoerbaar". "Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog?", reageert Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tegen ANP. Volgens haar is het voor theaters goedkoper om dicht te blijven.

"Als het kabinet het belangrijk vindt dat er per 1 juni weer theaters opengaan, kan dat alleen als er ook compensatie komt. Na de vanavond bekend gemaakte maatregelen geldt dat des te meer", aldus Mesters, die eerder woensdag nog de noodklok luidde. In een brandbrief aan het kabinet stelde ze dat een derde van de Nederlandse theater- en concertpodia die sinds 12 maart omzet mislopen, de zomer mogelijk niet halen. Met een extra subsidie van 55 miljoen euro zou dat te voorkomen zijn.

Die 55 miljoen is bovendien nu alweer achterhaald. "We zullen het opnieuw moeten berekenen, want het gaat op deze manier duurder uitvallen", zegt Mesters.

Bij de koepel zijn 127 grote theaters en concertpodia aangesloten. De coronacrisis treft op dit moment de kunstinstellingen en podia die geen rijkssubsidie ontvangen. Minister Ingrid van Engelshoven heeft wel 300 miljoen euro toegezegd aan culturele instellingen die een meerjarige rijkssubsidie krijgen. Maar hier vallen de theaters zelf en de vrije producenten, die driekwart van alle voorstellingen maken in Nederland, niet onder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu