Therapeut tbs-kliniek hoeft niet de cel in

Therapeut tbs-kliniek hoeft niet de cel in ANP

De 65-jarige sociotherapeut uit Eibergen die werkte bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken en ontucht heeft gepleegd met een patiënte, hoeft niet de cel in. Hij kreeg woensdag een celstraf van 180 dagen, waarvan 177 voorwaardelijk.

Het gerechtshof Arnhem heeft de man in hoger beroep wel een taakstraf opgelegd van 240 uur, waarvan 120 uur voorwaardelijk. Daarnaast heeft de man ook een beroepsverbod van drie jaar gekregen.

De kans dat de man in herhaling valt vindt het hof niet zo groot. ,,Met het beroepsverbod en gelet op de leeftijd van de man, zal een nieuwe functie in de zorg of hulpverlening voor verdachte nagenoeg uitgesloten zijn.''

Hij werd in april vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had deze straf ook in het hoger beroep geëist.

Het hof vindt wel bewezen dat de therapeut ontucht met de patiënte heeft gepleegd. Maar omdat hij een blanco strafblad heeft en jarenlang als ,,kundig en goed sociotherapeut'' heeft gefunctioneerd valt de straf lager uit. Uit correspondentie tussen de man en de vrouw, die al langer in de kliniek verbleef, bleek dat de liefde van twee kanten kwam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu