Tientallen moskeeën roepen op tot middaggebed, maar dan wel thuis

Tientallen moskeeën roepen op tot middaggebed, maar dan wel thuis ANP

In Amsterdam, Haarlem, Leeuwarden, Zaandam, Alkmaar, Hilversum en andere plaatsen klinkt vrijdag de oproep tot het islamitische middaggebed uit de luidsprekers. Ongeveer veertig moskeeën in Noord-Holland, Flevoland en Friesland doen mee aan de gezamenlijke actie. Ze roepen de moslims op om te bidden. Normaal gesproken zouden ze dat in de moskee moeten doen, maar die zijn allemaal dicht vanwege het coronavirus. In plaats daarvan krijgen mensen de zeldzame oproep om juist thuis te blijven om te bidden.

"We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten. De oproep, de zogeheten azan, begint om 14.00 en duurt tot 14.05.

De Blauwe Moskee in Amsterdam doet ook mee aan de actie, hoewel de moskee zelf al een tijdje oproept tot gebed. De eerste keer dat de moskee dit wilde doen, afgelopen november, ging het niet door omdat iemand een kabel had doorgeknipt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu