Toerist gaat wel, maar geeft minder uit: ’Vliegen via Brussel, zelf koken, goedkoper hotel’

Duikles van een duikinstructeur in een Egyptisch zwembad. Nederlanders blijven reizen, maar zijn wel prijsbewuster.
Nog nooit zoveel boekingen naar het buitenland als in januari, jubelde reiskoepel ANVR onlangs nog. Het was een opvallend positieve noot in een tijd waarin de budgetten van huishoudens onder druk staan door hoge energierekeningen, prijzige boodschappen en andere financiële tegenvallers.
Maar wie verder kijkt, ziet dat de Hollandse mentaliteit zich wel degelijk nestelt in het boekingsgedrag. „Nederlanders gaan niet minder reizen zo blijkt, maar ze reizen wel prijsbewuster”, aldus woordvoerster Petra Kok van TUI. „Als iemand altijd naar een viersterrenhotel reisde, doet hij dat nog steeds. Maar dan verschuift wel vaker de bestemming mee met het budget; Noord-Macedonië, Bulgarije en toch ook weer Turkije worden daardoor vaker gekozen als vakantiebestemming.”
Goedkoper vanaf Brussel
Corendon merkt juist vooral dat de consument kiest voor Brussels Airport, in plaats van voor Schiphol. „Het is goedkoper om vanaf Brussel in plaats van Amsterdam te vliegen. De reden kan echter ook zijn dat mensen de chaos op Schiphol willen vermijden.”
De Vakantiediscounter liet onder ruim 2000 consumenten onderzoek doen naar hun bespaargedrag. Daaruit blijkt dat de hoofdvakantie heilig is, zelfs als daarvoor elders in het huishoudboekje gestreept moet worden. Tegelijk bespaart liefst 78 procent op de accommodatie. Zo gaan mensen bijvoorbeeld voor een minder luxe hotel. Anderen besluiten een appartement te boeken om zo zelf te kunnen koken.
Ongeveer een derde van de ondervraagden kiest bewust voor all-inclusive om zo vooraf duidelijk te hebben wat de kosten zijn. „Vakantiegangers hebben graag grip op hun budget. Die hebben ze doordat eten en drinken bij deze verblijfsvorm al bij de reissom is inbegrepen”, aldus Laura Vlaanderen van De Vakantiediscounter.
Minder uitstapjes
„Dat is ook een reden dat Turkije zo sterk terugkomt als vakantiebestemming deze zomer, zij het met een korte periode van mindere boekingen na de aardbeving in het zuiden”, vult Kok aan.
De toerist geeft bovendien aan minder vaak uit eten te gaan, minder uitstapjes te maken en de souvenirwinkel te mijden. Toerisme-onderzoeker Marco van Leeuwen van de Breda University of Applied Sciences vult aan dat er meer trends te onderscheiden zijn. Harde bewijzen op basis van onderzoek zijn er nog niet, maar het ligt voor de hand dat mensen meer zullen kamperen of naar huisjes gaan. „De grootste klap moet zich nog aftekenen; die zit hem in de vraag of we minder op vakantie gaan.”
Vakanties zijn immers ook duurder geworden. Niet voor niets merkt Corendon dat door de inflatie de prijzen zijn gestegen. En inderdaad, zoals de ANVR al meldde, de consument boekt wel degelijk. Van Leeuwen vermoedt dan ook dat de toerist weleens zou kunnen besparen door een weekendje weg of een midweekje te schrappen. „Een deel van de Nederlanders zal gewoon blijven reizen, en een deel zit nog in de inhaalslag na corona. Maar niemand weet precies wanneer die portemonnee leeg is.”