Transplantaties verhuisd vanwege ruzie Leiden

Transplantaties verhuisd vanwege ruzie Leiden ANP

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert sinds half december geen levertransplantaties en complexe niertransplantaties uit. Dat komt door een conflict tussen artsen ,,over hun onderlinge werkwijze''. Drie van de zeven chirurgen werken voorlopig niet. Bemiddeling heeft niet geholpen.

Het ziekenhuis heeft dat donderdag bekendgemaakt. De operaties zijn verhuisd naar het Erasmus MC in Rotterdam. Levertransplantaties en complexe niertransplantaties zijn zo ingewikkeld, dat er een groot ,,chirurgisch team'' voor moet worden ingezet. Kleinere ingrepen zijn nog wel mogelijk.

Het LUMC wil niet zeggen waar de ruzie over gaat, waarom de drie chirurgen niet kunnen werken en of hun salaris wordt doorbetaald. De maatregel komt pas een maand later naar buiten ,,omdat we hadden verwacht dat er op korte termijn een oplossing zou komen, maar de situatie duurt langer dan we zelf hadden verwacht'', aldus een woordvoerster.

Geen calamiteiten bekend

Het LUMC hoopt dat er ,,op zeer korte termijn een oplossing is''. Het ziekenhuis wil niet zeggen of de drie chirurgen nog een toekomst hebben bij het ziekenhuis ,,maar het is een deel van de oplossing die wordt gezocht''.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is vorige maand op de hoogte gebracht door het LUMC. ,,Wij hebben geen signalen dat er sprake is van onveilige zorg voor de patiënten. Er zijn ook geen calamiteiten bekend bij deze afdeling'', laat een woordvoerder van de waakhond weten. De inspectie weet niet hoe vaak operaties worden verplaatst vanwege ruzies.

In de afgelopen maanden kwamen ook het UMC in Utrecht en het AMC in Amsterdam negatief in het nieuws. Volgens de inspectie is dat nog geen aanleiding om een breed onderzoek naar de sfeer op de ziekenhuisvloer op te zetten.

Heel erg zorgelijk

De Federatie Medisch Specialisten noemt de gedeeltelijke stop ,,heel erg zorgelijk''. Volgens de organisatie ,,mag de werksituatie niet zo zijn dat die de patiëntveiligheid in gevaar brengt''. De federatie pleit voor een cultuur waarin mensen open met elkaar kunnen praten. ,,Zoiets als dit moet je voor zijn.''

Het tv-programma Zembla deed onderzoek naar de situatie bij het LUMC. Zembla besteedde eerder aandacht aan problemen bij het UMC in Utrecht en het AMC in Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu