Trein botst met hoogwerker in Dalfsen: machinist omgekomen

Trein botst met hoogwerker in Dalfsen: machinist omgekomen. FOTO'S GINOPRESS/ANP

Een passagierstrein van Arriva is dinsdagochtend rond 9.00 uur bij Dalfsen tegen een hoogwerker gebotst. Daarbij is de trein ontspoord. De machinist van de trein is omgekomen. Twee gewonden zijn overgebracht naar de Isala klinieken in Zwolle. Eén van hen is zwaargewond. Vier mensen konden door het ambulancepersoneel worden behandeld.

De voorkant van de trein is weggeslagen door de botsing. De hoogwerker is in stukken gebroken.

Het ongeluk gebeurde rond negen uur bij een overweg tussen Dalfsen en Ommen. Een hoogwerker op rupsbanden stak het beveiligde spoor over. Een ooggetuige vertelt NOS het volgende: ,,De hoogwerker reed heel langzaam. Hij heeft eerst afgewacht, maar is toen aan de oversteek begonnen. Toen hij er midden op stond kwam aan de andere kant een trein en die heeft hem vol gegrepen." De hoogwerker zou bomen aan het snoeien zijn geweest.

De hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt. Vanuit Groningen is een traumahelikopter ingezet. Volgens een ooggetuige kwam de hulpverlening snel op gang: na de crash ,,was het maar even", vertelt hij, ,,dan komen van alle kanten ambulances."

Treinverkeer tussen Emmen en Zwolle is de hele dag niet mogelijk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk. Het kan een inschattingsfout zijn geweest, maar er wordt ook onderzocht of de slagbomen goed functioneerden.

Persconferentie
Tijdens de persconferentie die zojuist gehouden werd in het gemeentehuis van Dalfsen meldde burgemeester Han Noten formeel dat de dode de machinist van de trein is. Er zaten tijdens het ongeval ongeveer vijftien mensen in de trein. De burgemeester noemde dat ,,een buitengewoon gelukkige omstandigheid."

De hulpdiensten verlaten het terrein inmiddels. De politie blijft aanwezig voor verder onderzoek en er kan langzaamaan een begin gemaakt worden met de herstelwerkzaamheden. Het gaat waarschijnlijk een aantal dagen duren voordat het traject weer open is.

De bestuurder van de hoogwerker heeft ternauwernood aan het ongeluk kunnen ontsnappen door van de hoogwerker af te springen.

Geschokt
Anne Hettinga, directeur van Arriva Nederland, is 'geschokt' dat een medewerker van zijn bedrijf om het leven is gekomen.

,,Wij zijn zeer geschokt door dit nieuws en onze gedachten gaan uit naar nabestaanden en collega’s. Dit is een klap voor het bedrijf en alle betrokkenen.”

Hettinga wil niets zeggen over de identiteit van de machinist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu