Tussentijdse zitting groep verdachten in proces Caloh Wagoh

Tussentijdse zitting groep verdachten in proces Caloh Wagoh ANP

In het grote liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh bespreekt de rechtbank Midden-Nederland vrijdag op een tussentijdse zitting de zaken tegen een groep van acht verdachten, onder wie Delano R., alias 'Keylow’ (50). Hij zou de leider van de vermoedelijke moordbende zijn geweest.

Op 6 mei wijdde de rechtbank een zittingsdag aan een groep van zes verdachten in de zaak. Vanwege de coronamaatregelen houdt de rechtbank twee zittingen, om niet al te veel mensen in het gerechtsgebouw en de zittingszaal te hebben. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde zaal van het Justitieel Complex Schiphol.

Het omvangrijke onderzoek, Eris genaamd, omvat elf moordopdrachten, waarvan er vijf zijn uitgevoerd. Caloh Wagoh leverde volgens het OM 'moord op bestelling'. Justitie put bewijs uit verklaringen van kroongetuige Tony de G. (35) en uit een onafzienbare reeks geheime berichten tussen de verdachten en andere handlangers, waarin openlijk over huurmoorden wordt gesproken. Een groot deel daarvan werd aangetroffen bij Delano R., die de communicatie had bewaard. R. is mede-oprichter van Caloh Wagoh.

De in december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi zou de belangrijkste 'klant' van de bende zijn geweest. Het OM heeft nog niet besloten of het hem in Eris gaat vervolgen. Taghi wordt al vervolgd in een ander, zeer omvangrijk liquidatieproces, Marengo geheten. Ook dat draait om een reeks criminele afrekeningen. In Marengo vinden zittingen plaats op 18 en 19 mei.

Het onderzoek is nog in volle gang. Vorige week dinsdag werd een verdachte aangehouden, die betrokken zou zijn bij de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts (55) in 2017. De zaak is onderdeel van het grote geheel.

De coronamaatregelen leiden tot vertraging in het Erisonderzoek, zei het OM vorige week. Verhoren van verdachten en getuigen zijn uitgesteld. Hoe ernstig de vertraging uiteindelijk zal zijn, is volgens justitie op dit moment niet te voorspellen. Vooralsnog staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland voor volgend jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu